Afgelopen maandag ontvingen bestuur en vrijwilligers van werkwinkel Copernikkel minister Judith Uitermark (BZK) in Den Bosch voor een werkbezoek, op uitnodiging van LSA bewoners. De minister zag hoe bewonersinitiatieven daar samenwerken om met laagdrempelige activiteiten iedereen een plek te geven in de wijk. Maar ook hoe hun leefwereld soms botst op de systeemwereld van overheden. De minister sprak uit te willen werken aan een overheid die ruimte biedt aan initiatieven vanuit de samenleving zelf.
‘Hoe komen mensen hier eigenlijk binnen?’, was een van de eerste vragen van de minister. En daarmee ging ze naar de kern van hoe het werkt bij de Copernikkel. Want iedereen moet er kunnen binnenlopen en zich welkom voelen, is hun overtuiging. Daar zorgen de gastvrouwen voor. Of je nou gewoon wilt komen buurten of een vraag heb, er is altijd veel aandacht voor het individu.
Via mond-op-mondreclame vinden veel buurtbewoners hun weg naar een van de activiteiten van de Copernikkel. Van taalles, tot tuinieren, een fietswerkplaats om te leren repareren, of een Wereldkeuken om in te leren koken. Als deelnemer, maar wie wat wil, kan het ook gewoon zelf gaan organiseren. Dat is een mooie werkervaring voor bewoners, maar een vergoeding krijgen voor je vrijwilligerswerk in de buurt botst vaak met de regels van een uitkering. Ook weten de uitvoeringsinstanties die mensen begeleiden naar werk de bewonersinitiatieven niet altijd te vinden.
Daar liggen dus kansen om de werelden van bewoners en overheid dichter bij elkaar te brengen, zag ook de minister, die haar bezoek een lampje op de leefwereld noemde: ‘Uitgangspunt van de Copernikkel is de leefwereld van de bewoners en niet de systeemwereld. Op deze laagdrempelige manier worden bewoners bereikt die door professionele instellingen niet of nauwelijks worden gezien.
Hun missie: door ontmoeting beter voor elkaar zorgen met minder middelen. Vrijwilligers en deelnemers vertelden hoe belangrijk dit is voor (nieuwe) bewoners: zij kunnen op deze manier makkelijker hun plek vinden en deel uitmaken van een sociaal netwerk. Het is belangrijk om dit soort initiatieven te blijven ondersteunen en belemmeringen weg te nemen, zodat mensen actief kunnen meedoen aan de samenleving.’
Na afloop noemde de minister het enthousiasme van bewoners aanstekelijk. Wat LSA bewoners betreft was dit bezoek dan ook een mooie eerste stap om de komende tijd in gesprek te blijven over concrete plannen voor meer regelruimte, zeggenschap en eigenaarschap voor bewoners.