Zijn jullie een bewonersgroepen die in eigen straat, gebouw, buurt of dorp gezamenlijk jullie huizen willen verduurzamen? Dan kunnen jullie gebruik maken van een gratis ervaren procesbegeleider die een tijdje met jullie meedenkt. Want samen is leuker, inclusiever en vaak goedkoper. Maar waar begin je? Hoe praat je hierover met je buren? Welke oplossingen zijn voor zoveel mogelijk buren interessant – en haalbaar?
Met het programma Buurtenergie kunnen bewonerscollectieven bij LSA bewoners een ervaren procesbegeleider aanvragen die een tijdje meedenkt, meewerkt, en adviseert in jullie plannen voor het gezamenlijk verduurzamen van jullie woningen. Het is ook mogelijk om zelf een procesbegeleider aan te dragen vanuit jullie eigen collectief.
Wat doet een procesbegeleider?
De procesbegeleider ondersteunt jullie bewonerscollectief bij de plannen om samen met de buurt jullie huizen te verduurzamen. Denk aan isolatie van muren, vloer of dak, zonnepanelen, of het installeren van isolerend glas of warmtepompen. De procesbegeleider werkt vaker met een groep bewoners aan gezamenlijke verduurzaming. En heeft een goed netwerk.
Bijvoorbeeld:
In 2024 ondersteunde een procesbegeleider een enthousiaste VvE. De leden van de VvE verschillen qua leeftijd en inkomen. Hierdoor is de financiële draagkracht verschillend om op eigen initiatief te verduurzamen. Door de verduurzaming samen aan te gaan willen ze de kosten op alle leden gelijk verdelen. De procesbegeleider ontzorgt in het proces om te komen tot de nodige financiële constructie. Dat ging om het verzamelen en verbinden van subsidieaanvragen. Afspraken met een leverancier. En het verkennen van verdere mogelijkheden voor isolatie en zonnepanelen.
Of een ander voorbeeld:
In 2024 ondersteunde een procesbegeleider een enthousiaste groep bewoners uit één straat. Zij hadden een project voor ogen waarin zij een heleboel activiteiten wilden organiseren om zoveel mogelijk buren mee te laten doen met een collectieve inkoopactie. De procesbegeleider nam een stuk van de projectleiding op en bracht kennis in vanuit LSA over communitybuilding en relatieopbouw in de buurt.
Nee, jullie hoeven niet te betalen voor de procesbegeleider. Wel vragen we jullie actief je kennis en ervaring te delen met de LSA Buurtenergie community.
Je doet het niet alleen! Als je meedoet aan Buurtenergie krijg je niet alleen een geweldige procesbegeleider, maar word je ook onderdeel van de community Buurtenergie. Die bestaat uit eerdere deelnemers aan Buurtenergie. Ze delen graag hun kennis en ervaring met jullie. Andersom verwachten we ook dat jullie onderdeel willen worden van de community.
Aarzel niet om ze te stellen. Neem contact op met Annerike Hekman of Maartje Huttenhuis.