• Bericht

Met wie gaan jullie aan de bak? – Toolkit

Hier vind je de sociale basis (2048 x 1365 px) (1)

We hoeven jullie niet uit te leggen hoeveel jullie al bijdragen aan de buurt. Wie zijn of haar plek heeft gevonden in jullie initiatief. Hoe de buurt gezelliger is geworden, duurzamer, of veiliger, dankzij jullie inspanningen. Maar wij merken dat het helpt om dit te blijven uitleggen aan mensen uit de systeemwereld, zoals de gemeente.

Dit najaar is echt het goede moment om ze weer eens uit te nodigen voor een kop koffie. Gemeenteraadsleden, wethouders en ambtenaren willen namelijk de komende tijd allemaal aan de slag met het versterken van de zogenaamde ‘sociale basis‘. Bewonersinitiatieven spelen daar een belangrijke rol in. Tegelijkertijd wordt er ook nagedacht over grote bezuinigingen de aankomende jaren

Tijd dus om een gesprek in te plannen, om uit te leggen hoe jullie met enorme inzet al jaren bijdragen aan die sociale basis. En wat jullie nodig hebben om dit de toekomst te kunnen blijven doen.

Om jullie op weg te helpen vind je hieronder een een toolkit voor het gesprek. Laat het ons weten als je wilt sparren.

Gebruik onze standaard uitnoding 

Om het jullie makkelijk te maken hebben we een standaard uitnodiging gemaakt die makkelijk is aan te passen in PowerPoint zodat je jouw eigen informatie makkelijk kan toevoegen.

download onze standaard uitnodiging

Gebruik de aanbevelingen uit het rapport ‘De sociale basis, investeren in de toekomst’

Beleidsmakers en denkers hebben het tegenwoordig vaak over ‘de sociale basis’.  Het rapport ‘De sociale basis, investeren in de toekomst’, van Verwey-Jonker Instituut en Movisie, met medewerking van LSA bewoners, beschrijft allereerst een vijftal ambities van het begrip sociale basis. Vervolgens laat het zien welke instrumenten beleidsmakers en beslissers kunnen inzetten om die doelen te bereiken, de zogenaamde bouwstenen. Bewonersinitiatieven spelen hier een belangrijke rol in. Je kunt de aanbevelingen uit dit rapport gebruiken bij je gesprek.

lees hier het rapport

Hoe neem ik contact op met een wethouder, raadslid of ambtenaar?

het kan soms lastig zijn om contact te krijgen met de juiste wethouder, raadslid of ambtenaar uit je gemeente. Zeker als je deze contacten nog niet hebt. Met deze tips kan je makkelijk in contact komen.

  • Neem contact op met de wijkambtenaar of gebiedsambtenaar. Deze zijn over het algemeen goed vindbaar op de website van de gemeente en kunnen je verder helpen om het contact te leggen met de juiste ambtenaar.
  • Wethouder of raadslid opzoeken: ga naar de website van de gemeente waar je woont. Daar vind je een lijst van raadsleden, vaak onder de sectie “Gemeenteraad” of “Politiek”. Je kunt zoeken op naam, politieke partij of werkgebied.
  • Contactgegevens raadplegen: Bij elke wethouder of raadslid staan meestal de contactgegevens, zoals een e-mailadres en soms een telefoonnummer. Vaak is er ook een optie om via een online contactformulier een bericht te sturen.
  • Maak een duidelijke uitnodiging. Vermeld in je bericht duidelijk waarover je wilt praten en waarom je juist deze wethouder of raadslid benadert. Dit kan helpen om een sneller en gerichter antwoord te krijgen.
  • Sociale media: veel wethouders en raadsleden zijn ook actief op sociale media zoals Twitter, Facebook of LinkedIn. Hier kun je vaak eenvoudig een bericht sturen of reageren op een van hun berichten.

Gebruik een leuke vorm om het gesprek te houden  

Het is belangrijk om te kiezen voor een goede leuke opzet van het gesprek waardoor raadsleden of andere betrokken ook echt bereid zijn om te komen.

Welke rollen en instrumenten hebben raadsleden?

Krijg inzicht in de rollen van de gemeenteraad en de wettelijke instrumenten waarover raadsleden beschikken om die rollen te kunnen vervullen. Gemeenten hebben een dualistische bestuursvorm. Dit betekent dat de rollen van de gemeenteraad en het college van burgemeester en wethouders gescheiden zijn. Het college bestuurt de gemeente, maar de gemeenteraad staat aan het hoofd van de gemeente en vertegenwoordigt de inwoners. Hierbij bepaalt en bewaakt de gemeenteraad de beleidsmatige en financiële grenzen voor de uitvoering door het college. 

klik hier voor meer informatie

Effectief lobbyen in 5 stappen:

Als bewonersinitiatief zijn er veel redenen te bedenken om op zoek te gaan naar ondersteuning van overheden. Wordt er bijvoorbeeld gekort op subsidie of worden reële wensen niet gehoord? Dan wil je aan de tafel komen bij de gemeente. Maar hoe doe je dat? En waar moet je dan rekening mee houden We leggen hier in 5 stappen uit hoe je een lobby voor jouw initiatief start binnen de lokale politiek.

klik hier voor meer informatie

Lokale politiek en besluitvorming

Jouw bewonersinitiatief is op veel vlakken afhankelijk van de gemeente en plaatselijke politiek. Op het moment dat je een relatie moet opbouwen met de lokale politiek is het zinvol om dat systematisch aan te pakken. Maar dan moet je wel weten hoe het systeem in elkaar steekt.

klik hier voor meer informatie