• Bericht

LSA bewoners stapt in Participatiecoalitie welzijn, zorg en hulp

De zorg toegankelijk houden lijkt een onmogelijke opgave. Een ding is duidelijk: het is tijd voor verandering. De nieuwe Participatiecoalitie welzijn, zorg en hulp maakt zich sterk om die verandering in beweging te zetten. Want de oplossing bestaat al en is te vinden in de samenleving zelf.

De coalitie bestaat LOC Waardevolle zorg, Nederland Zorgt voor elkaar, Espria Ledenvereniging, Zorghulp, Buurkracht en LSA bewoners. Al deze organisaties maken zich op hun eigen manier sterk voor een zorgzame samenleving, waarin iedereen ertoe doet. Waarin iedereen kan bijdragen en buren voor elkaar klaarstaan. Een samenleving waarin mensen, als zij het onderling niet redden, maximaal ondersteuning ervaren van de overheid en van organisaties.

‘Zorgen voor elkaar, daar begin je niet mee als iemand ziek wordt of hulp nodig heeft. In sterke gemeenschappen ontmoeten bewoners elkaar al regelmatig in buurthuis, moestuin of bewonersbedrijf. Zo signaleren ze als eerste wanneer het minder gaat met iemand en snappen ze hoe ze het beste kunnen bijspringen. Dat is waarom LSA bewoners gelooft dat deze nieuwe coalitie een belangrijke rol kan spelen bij het aangaan van de grote zorguitdagingen.’

Thijs van Mierlo, Directeur LSA bewoners

Dagelijks is al te zien zien hoe krachtig de oplossingen van mensen zelf kunnen zijn. De coalitie wil dan ook een nieuw samenspel creëren waarbij inwoners zelf meer regie krijgen op de manier waarop deze zorg en hulp vorm krijgt.

Tegelijkertijd ziet de coalitie ook hoe kwetsbaar bewonersinitiatieven zijn en stuiten op hindernissen vanuit de overheid of marktpartijen. Denk aan beperkende regelgeving of afspraken waaraan voldaan moet worden terwijl een eenvoudige, lokale oplossing voorhanden ligt.

De Participatiecoalitie welzijn, zorg en hulp stimuleert en ondersteunt de burgerkracht die nodig is om het lokale samenspel vorm te geven, ook in verbinding met professionals. De ambities van de Participatiecoalitie zijn gedeeld met de bewindspersonen van VWS. Daarbij is een handreiking gedaan om deze beweging te versterken en versnellen.

Bekijk hier het hele persbericht.