Overal in Nederland werken bewonersgroepen gezamenlijk aan het verduurzamen van hun straten, buurten, wijken en dorpen. Veel gaat goed, maar niet alles lukt in één keer. De bewonerscollectieven die deelnemen aan ons programma Buurtenergie hebben al veel kennis en ervaring opgedaan, die ze graag met je delen.
In deze publicatie ‘Samen met je buren verduurzamen: Tips en Tricks’ staan de vier grootste uitdagingen bij gezamenlijk verduurzamen centraal. Met daarbij een handige verzameling aan tips en tricks uit de praktijk van de Buurtenergie community.
De bewonerscollectieven die deelnemen aan het programma Buurtenergie liepen tegen een aantal uitdagingen aan. Dit zijn de vier grootste:
Bewonerscollectieven merken dat het soms lastig is om vanuit het thema ‘energie’ in contact te komen met buurtgenoten. Ze zien ook veel wantrouwen, met name naar gemeenten en woningcorporaties.
Veel collectieven laveren tussen het maken van afspraken met partners als gemeente, woningbouw en andere partijen die moeten bijdragen aan collectieve verduurzamingsoplossingen en de betrokkenheid van de groep.
Wat betekenen de gezamenlijke verduurzamingsoplossingen financieel voor de individuele bewoners? Het blijkt vaak lastig om inzicht te krijgen op de uiteindelijke individuele kosten.
Gezamenlijk verduurzamen kan een lang proces zijn. Het kan een serieuze last zijn voor de kartrekkers om de energie vast te houden en iedereen betrokken te houden.
Benieuwd hoe de Buurtenergie community met deze uitdagingen is omgegaan en wat jij hiervan kan leren? Je leest de tips en tricks van de bewonerscollectieven in deze publicatie.
Download hier ‘Samen met je buren verduurzamen: Tips en Tricks’