• Uitleg

Asset mapping: Zie de kwaliteiten van je buurt, dorp of wijk

We kunnen het niet vaak genoeg zeggen; de energietransitie is een sociale opgave. Start je een initiatief om samen de buurt of wijk te verduurzamen? Dan wil je natuurlijk zoveel mogelijk bewoners meekrijgen, enthousiast maken en aanzetten tot meedenken en handelen.

En dat kan het beste met een capaciteitsgerichte aanpak, oftewel: een aanpak waarbij bewoners in hun kracht worden gezet en hun kwaliteiten kunnen inzetten voor de buurt, de wijk of het dorp. En welke partijen, organisaties of netwerken zijn er eigenlijk al aanwezig om jullie plannen te ondersteunen of te versterken? De capaciteiten van je gemeenschap breng je in kaart via ‘asset mapping’.

Asset mapping voor verduurzamen met je buurt

Met asset mapping breng je in beeld welke ‘vermogens’ er in je gemeenschap aanwezig zijn. Door gebruik te maken van de kwaliteiten van een buurt, wijk of dorp zet je de eerste stappen naar een inclusieve energietransitie. Veel bewoners willen namelijk wel verduurzamen, maar weten vaak gewoon niet hoe.

Meestal hebben ze wel hele andere talenten en kwaliteiten, die ook goed van pas kunnen komen in het proces van collectief verduurzamen. Bijvoorbeeld op het gebied van communicatie of voor het organiseren van een buurtbijeenkomst. De inzet en de verbinding van alle capaciteiten in de wijk leidt tot meer bereidheid, betrokkenheid, macht en effectiviteit onder bewoners en organisaties. Hét recept voor succesvolle wijkontwikkelingen en energiebuurtplannen.

Capaciteiten in kaart brengen

Een capaciteitsgerichte aanpak is dus een succesvolle aanpak. Maar hoe breng je alle capaciteiten uit jouw wijk of dorp in kaart? Begin met het maken van een kaart met alle assets in de gemeenschap. Dit zijn bijvoorbeeld bewoners, vrijwilligersorganisaties, bedrijven en instellingen. Inventariseer vervolgens de talenten en vaardigheden van individuele bewoners en huishoudens, de capaciteiten van vrijwilligers- en bewonersorganisaties en analyseer de bedrijven en instellingen die in of voor de wijk werken.

De capaciteiten van individuele bewoners breng je in kaart door middel van vragenlijsten of lerende gesprekken waarmee je de drijfveren, talenten en ideeën van anderen naar boven haalt. Stel hierbij open vragen over persoonlijke vaardigheden, ervaringen als vrijwilliger en ondernemerschap. En op welke manier zij zich zouden willen inzetten voor het bewonerscollectief.

Voorbeelden van assets

In je onderzoek naar de assets in je wijk is het belangrijk om met een open vizier naar je gemeenschap te kijken. Assets zijn overal. Denk aan de buurvrouw die een verslag maakt van een bijeenkomst, de kok van het buurthuis of de altijd klussende buurman. Voorbeelden van vrijwilligers- of bewonersorganisaties zijn boekenclubs, speeltuinverenigingen, buurthuizen en kerken. Bij bedrijven, organisaties en instellingen die voor de buurt werken kun je denken aan scholen, banken, winkels of het lokale welzijnswerk. Daarnaast zijn ook fysieke plekken van belang voor de buurt of wijk.

Al deze individuen, groepen, organisaties of plekken zijn – elk op hun eigen manier – van waarde voor de gemeenschap en kunnen helpen om energiebuurtplannen verder te realiseren.

Tips asset mapping voor collectieve verduurzaming

Tot slot geven we je enkele tips, die je kunnen helpen bij asset mapping. De tips zijn afkomstig uit een training van Milja Kruijt, ervaringsdeskundige en aanjager bij Delfshaven Energie Coöperatie:

  • Breng je assets in kaart met een groep. Zo kun je elkaar aanvullen en samen weet je meer.
  • Assets zitten ook in jouw initiatief. Zorg voor diversiteit: zitten er alleen boekhouders en geen communicatiemensen in het collectief? Dan is er werk aan de winkel.
  • In elke fase van je energie-initiatief geldt: maak de kring groter.
  • Een inclusieve energietransitie is het doel, maar de weg ernaartoe is nog onbekend. Houd het klein, laagdrempelig en neem de tijd.