Bestanden en media library

Naamgeving

  • De bestandsnaam schrijf je met koppeltekens. Bijvoorbeeld: Checklist-beleid-en-doelen-vaststellen.pdf.
  • De bestandsnaam bevat nooit een datum, versienummer of afkortingen. Een bezoeker kan in de titel of footer van het document zelf lezen welke versie het is. Zo houden we de bestands-url altijd gelijk en kun je ook als je het bestand vervangt dezelfde link blijven gebruiken.

Type

Probeer bestanden anders dan pdf zo veel mogelijk te vermijden. Excel, Word, powerpoint etc zijn minder toegankelijk. Zeker op een mobiel. Moet een bezoeker het bestand kunnen bewerken? Dan kan een office bestandstype wel handig zijn.

 

Toevoegen in media library

  • Zorg bij het toevoegen van een nieuw bestand dat je bij ‘Media bewerken’ de koppeltekens uit de titel haalt.
  • Bepaal of het bestand vindbaar moet zijn bij zoeken op de website. Veel van de bestanden hoeven niet rechtstreeks vindbaar te zijn voor de zoekmachine, omdat ze onderdeel van een pagina zijn die je vindbaar wil hebben.

Wel of niet doorzoekbaar maken

Je kunt bestanden uitsluiten van de zoekresultaten:

  • Niet vindbaar? Klik bij het bestand op ‘Media bewerken’ en vink dan rechtsboven het vakje ‘Exclude from search’ aan.
  • Wel vindbaar? Kijk of de titel duidelijk genoeg is voor een zoekresultaat, en voeg een korte samenvatting aan het veld ‘Bijschrift’ toe.

Zorg daarnaast dat je bij het veld ‘SearchWP Document Content’ de gecrawlde content met een [punt] vervangt. Dan gaat niet alle inhoud van de documenten mee in de zoekmachine  en blijven de contentpagina’s hoger in de zoekresultaten eindigen dan bestanden.