Als bewonersinitiatief ben je betrokken in en met je buurt. Je kent en ontmoet veel mensen. In die ontmoetingen komen vaak thema’s aan de orde als eenzaamheid, ouder worden en zorgen voor elkaar. We zien dat bewonersinitiatieven dit ‘zorgen voor elkaar’ steeds vaker concreet willen maken. Maar hoe organiseer je dit?
In een inspiratiebijeenkomst op 4 april gaan we met onze leden en andere bewonersinitiatieven met deze en andere vragen aan de slag:
Zie jij vanuit jullie lokale logica ook veel kansen om toe te werken naar een zorgzame gemeenschap? Je bent van harte welkom op deze inspiratiebijeenkomst!
Lea Bouwmeester zal als gastspreker een prikkelende aftrap geven. Aansluitend is er de keuze uit workshops, gegeven door vier bewonersinitiatieven die vanuit hun eigen invalshoek aan het bouwen zijn naar een zorgzame gemeenschap.
De bijeenkomst is bedoeld voor bewonersinitiatieven en professionals. De plekken voor professionals zijn inmiddels vol, er is een wachtlijst geopend.
Lea Bouwmeester opent de bijeenkomst met een inspirerende en prikkelende aftrap. Vanuit verschillende rollen beweegt ze zich tussen bewoners, welzijn, gemeenten en zorgorganisaties om samenwerkingen op een vernieuwende manier vorm te geven. Ze neemt ons mee in de uitdagingen die daarbij ontstaan en daagt ons uit om anders te kijken: Wat kun je samen beter dan alleen, als je uitgaat van de kracht van mensen die al veel met elkaar doen? Haar motto: “Versterk de burger met zijn omgeving, en verlicht daarmee ook nog eens de zorg”.
Bewonersinitiatief de Stichting Welzijn op dorpse schaal (SWoDS) uit het Friese Olderberkoop heeft als ambitie om het dorpsleven in stand te houden, ook als er sprake is van een zorgbehoefte. Nu gebeurt het vaak dat mensen als ze zorg nodig hebben moeten vertrekken uit het dorp. Met de inzet vanuit Welzijn Dorpse Schaal weten ze mensen in het dorp te houden, bv met activiteiten die passen bij mensen met een indicatie voor dagbesteding.
Deze workshop gaat over het vinden van nieuwe wegen en het ombuigen van de samenwerking met gemeenten en zorgpartijen aan de regiotafel richting de lokale situatie. Het is de initiatiefnemers gelukt om aan tafel te komen, vaste patronen om te buigen en zo zorg op dorpse schaal te organiseren. Bestuursleden Anneke Lukkes en Annelies Brandsma vertellen over deze (jarenlange) route die ze hebben gelopen en welke stappen ze hebben gezet om in contact te komen de juiste personen en organisaties.
Alvast Kennismaken met Anneke en Annelies en het initiatief? Kijk dan dit filmpje: https://youtu.be/QRvtGp4F2Ts?si=U_a7f82NCYOvYjqT
Het collectief Middellaan bestaat uit meerdere bewoners uit appartementen/flatgebouw met enkel sociale huur. Er is steeds meer zorg voor elkaar, dat is met de jaren gegroeid. Van de bewoners zijn er velen met een zorgindicatie. Dat betekent bijvoorbeeld dat er vanuit 20 organisaties huishoudelijke ondersteuning werd aangeboden. Als bewoners willen ze dat dit efficiënter wordt georganiseerd, geen 20 aanbiedersbusjes maar 1 bus met vaste gezichten.
Met een aantal bewoners zijn ze het gesprek aangegaan met de gemeente om dit voor elkaar te krijgen. De eigen verhalen en ervaringen zijn de basis voor deze gesprekken. Ook hebben ze in het gebouw een appartement gerealiseerd. Dit appartement is een uitbreiding / verlengstuk van hun eigen woning voor alle 215 woningen en kan worden gebruikt voor de behoeften en wensen van iedereen.
Hoe ze dit gedaan hebben en welke drempels ze daarvoor hebben moeten slechten en hoe waakzaam ze moeten blijven om niet de systeemwereld ingezogen te worden, delen ze in deze workshop.
De Bewonersvereniging Heel Tanthof Delft (BHTD) telt ruim duizend leden (één op de zes huisdeuren). De BHTD is een netwerkbeweging van en voor bewoners gericht op het nemen van eigen verantwoordelijkheid over hun leefomgeving en elkaar daarbij te ondersteunen. In het bestuur bestaat een gevoel van urgentie over de grote groep van oudere bewoners in de wijk (23%), wat betreft de eenzaamheid die wordt ervaren. Ook is er zorg over hoe in de nabije toekomst zorg en welzijn in de wijk te organiseren bij de snelle afname van het aantal professionals in de wijk.
William Treuren is als voorzitter van de BHTD al jaren bezig om in de wijk het onderwerp onder de aandacht te brengen. Dat resulteerde onder andere in het opzetten van ‘cirkels van buren die naar elkaar omkijken’ in Tanthof. Een prille beweging maar wel met flink wat schouders die het al dragen.
In deze workshop zal William vertellen hoe er vanuit de BHTD gewerkt wordt om de gemeenschapskracht aan te wakkeren. Leer hoe ze gesprekken aanknopen met hun buurtgenoten. Maar ook over hun visie en strategie op het gebied van zorg voor elkaar.
In kringvorm bespreken we met elkaar hoe jullie als wijkraad of bewonersvereniging kijken naar de eigen wijk als het gaat om het zijn/worden van een zorgzame gemeenschap? Wat zou voor jullie een logische aanvliegroute zijn om hier mee bezig te gaan?
Het ontwikkelen van een buurt vraagt meer dan het neerzetten van huizen. Inwoners en organisaties kunnen veel doen om hun eigen buurt een goede start te geven. Samen inwonersinitiatieven op gang helpen, sociale cohesie bevorderen, ontmoetingsplekken creëren en mensen zich thuis laten voelen in de buurt. Dat is waar de bewoners, zorg en sociale organisaties van de Utrechtse wijk Leeuwesteyn drie jaar geleden mee aan de slag zijn gegaan. Alles wat zij hebben geleerd in deze periode staat beschreven in het boekje ‘Stenen maken nog geen buurt’. Martin Chaigneau was projectleider van dit collectief van inwonersinitiatieven, zorg- en sociale organisaties. Een van de partijen die mee doet is het bewonersinitiatief de gezonde wijk, Astrid Van den Broek zal namens deze organisatie ook aanwezig zijn.In deze workshop word je meegenomen in de belangrijkste bouwstenen voor sociale nieuwbouwbuurten waarbij gezondheid en zorg voor elkaar een belangrijke rol spelen.
We organiseren op 15 mei, 12 juni, 11 en 25 september het meerdaagse programma Zorgzame gemeenschappen voor bewonersinitiatieven die aan de slag willen met een zorgzame buurt. Doe kennis, inspiratie en vaardigheden op om zelf te groeien naar een zorgzame gemeenschap. Zet de data alvast in je agenda, hou de website in de gaten, voor meer informatie.
Kom je ook 4 april? Schijf je in via onderstaand formulier: