• Praktijkvoorbeeld

Gastvrouwen Copernikkel geven iedereen warm welkom

Even heb je geaarzeld. Zal ik wel of zal ik niet? Dan pak je de deurkruk beet en je stapt over de drempel. ‘Goeiemorgen!’, klinkt het vrolijk. ‘Leuk dat je hier komt. Is dat voor het eerst? Daar kun je je jas kwijt. En dan drinken we een kop koffie.’ Zo worden bezoekers van Copernikkel in Den Bosch ontvangen door één van de gastvrouwen. Elke ochtend en elke middag. Ze werken volgens rooster, zodat er altijd iemand aanwezig is.

Iedereen is welkom

Copernikkel uit de wijk Boschveld is een ontmoetingsplek waar iedereen zich welkom mag voelen. Een plek waar je zo even binnen loopt. Waar mensen uit verschillende culturen elkaar treffen en elkaar leren kennen. En dat lukt dankzij de gastvrouwen die er met ziel en zaligheid werken.

Buurttuin, taallessen of leren fietsen

Vind je het leuk om in de buurttuin te werken? Zou je zo graag je eigen kleren willen naaien? Wil je taallessen volgen of leren fietsen? Of ben je benieuwd wat er in de wijk te doen is? In Copernikkel vind je alle informatie. En de gastvrouwen wijzen je de weg. Hier loop je niet verloren rond.

Twee vrouwen kijken vriendelijk in de camera - Fotograaf Olaf Smit

Zainab en Hawat zijn twee van de negen gastvrouwen van de Copernikkel.

Zainab is een van de negen gastvrouwen. Ze doet dit werk sinds een half jaar, vier uur per week, verdeeld over Copernikkel en de NaaiMeetUp. ‘Ik vind dit werk heel mooi. Ik doe het graag. Het is voor mij ook belangrijk. Ik wil graag goed Nederlands spreken en ook aan werk komen. Dat is best moeilijk. Ik ben apothekersassistente, maar doordat ik een hoofddoek draag kom ik niet gemakkelijk aan het werk. Ik doe erg mijn best. Intussen ben ik hier gastvrouw en wordt mijn Nederlands steeds beter.’

Ervaren gastvrouwen

Hataw is een ervaren gastvrouw. Zij werkt al drie jaar in Copernikkel, tegenwoordig twee halve dagen. ‘Ik vind het heel leuk werk, maar ik moet wel oppassen. Vroeger, in Irak, was ik lerares biologie. Maar door mijn ziekte kan ik niet veel meer. Zelfs het volgen van taallessen is me te zwaar.’ Dan roept opeens een stem vanachter: ‘Maar ze kan heel goed koken. Ze brengt altijd eten mee, lekker en heel veel. Zelfs de restjes zijn heerlijk. Heel gezellig!’

Ervaringen uitwisselen

De gastvrouwen hebben ook steun aan elkaar. Soms zijn mensen boos of barsten ze in tranen uit. Daarom komen de gastvrouwen af en toe bij elkaar. Dan bespreken ze hun ervaringen en wisselen ze tips uit hoe je met bepaalde situaties om kunt gaan. Eind vorig jaar gingen ze op training met een echte acteur. Die oefende met hen allerlei lastige situaties, zoals met de meneer die boos binnenkwam.

Goud waard

‘Onze gastvrouwen zijn goud waard’, zegt Jolanda van Geffen van Copernikkel. ‘Hier komen veel mensen met een verhaal en die hebben een luisterend oor nodig. En het mes snijdt aan twee kanten, want  de vrouwen hebben er zelf ook veel aan. De gastvrouwen groeien en ontwikkelen zich. Je hebt in deze functie veel contacten met andere mensen. je leert de Nederlandse taal daardoor snel. Dit wordt ongewild misschien een reclamepraatje. Maar toch: nieuwe gastvrouwen zijn altijd welkom! Wie wil?’

Bewonersbedrijf Copernikkel

Copernikkel is een Bewonersbedrijf met als missie: “Hoe kunnen wij, bewoners, met minder minder middelen beter voor elkaar zorgen”. Het is een coöoperatie waarvan de leden uit diverse buurtinitiatieven bestaan: De BoschveldWereldkeuken, de Klussendienst, De Boschveldtuin, de Reparatiestraat, de NaaiMeetup, de Fietswerkplaats, het Makershuis073 en De Vrije PC zijn daar sprekende voorbeelden van.

Bezoek de ledenpagina van bewonersbedrijf Copernikkel.

Gerelateerd

Word ook lid

We hebben jou nodig om sterker te staan en de stem van bewoners duidelijk te laten horen. Word net als Copernikkel ook lid van LSA . Dit kost slechts 50 euro per jaar en is een goed idee voor jou als …

  • … je net als 250 andere buurtinitiatieven onderdeel wilt zijn van een netwerk van mensen die net als jij werk maken van hun eigen buurt
  • … je het belangrijk vindt dat de kennis uit het netwerk wordt gedeeld.
  • … je het belangrijk vindt dat de belangen van bewonerscollectieven goed worden behartigd.
  • … je graag meedenkt over de richting van de vereniging die zich inzet voor actieve bewoners
  • … je ook online het netwerk van bewonersinitiatieven zichtbaar wilt maken met een eigen ledenpagina op onze website.

Sluit je aan bij LSA.