• Hulpmiddel

Warm Welkom Test

Een warm welkom in je buurthuis is belangrijk om ervoor te zorgen dat mensen zich welkom voelen en blijven voelen in je buurthuis. Maar hoe kom je erachter hoe warm het welkom in jouw buurthuis nu is? Beantwoord de onderstaande 5 vragen en kom erachter hoe goed jouw buurthuis scoort op een warm welkom.

1. Ruilwinkel

Je hebt samen met andere bewoners een ruilwinkel opgezet. Mensen kunnen daar van alles ruilen, van kleding en boeken tot servies en speelgoed voor de kinderen. Hoe zorgen jullie ervoor dat de winkel gaat lopen?

A. Winkel aantrekkelijk inrichten. We richten onze winkel heel aantrekkelijk in en stallen geen afgedankte spullen uit, maar alleen maar mooie artikelen. Als mensen zien wat er te halen valt, komen ze vanzelf zelf met mooie spullen.

B. Groot spandoek ophangen. We hangen samen een groot spandoek voor de deur met de tekst: “Iedereen is hier welkom om spullen te ruilen. Maak jezelf en je buren blij.” Een aantal vrijwilligers gaan bij de deur zitten en we spreken nieuwsgierige voorbijgangers persoonlijk aan, bijvoorbeeld met de vraag: met welk boek zou ik jou nou echt gelukkig maken?

2. Speelotheek

Je werkt in een Speelotheek. Een moeder komt met haar zoontje langs. Ze vertelt dat haar zoontje de laatste tijd zo bang is, omdat er brand in de straat was. Wat doe je?

A. Doorverwijzen naar kinderpsycholoog. Ik verwijs de moeder meteen door naar een kinderpsycholoog.

B. Gesprek aangaan. Ik ga een gesprek aan over de brand in de straat en laat het jongetje de prachtige speelgoed-brandweerwagen in de etalage zien.

3. Buurthuis promoten

Je hebt met een team van vrijwilligers een buurthuis geopend en wilt zoveel mogelijk bewoners bij je buurthuis betrekken. Hoe zorg je ervoor dat buurtbewoners komen?

A. Activiteiten organiseren. We gaan zoveel mogelijk verschillende activiteiten organiseren.

B. Welkomstcultuur creëren. Het belangrijkste doel dat we voor ogen hebben is een welkomstcultuur creëren.

4. Nieuwe bewoner verwelkomen

In je buurthuis hebben alle vrijwilligers een eigen taak. De een kan goed timmeren, de ander is wat socialer en heeft de rol van gastvrouw op zich genomen. Er komt een bewoner voor het eerst kijken. Het is een verlegen man, die wat nors uit zijn ogen kijkt. De vrijwilliger die goed kan timmeren is bezig met een klusje en krijgt de bewoner het eerst in de gaten. Wat te doen?

A. Op zoek naar de gastvrouw. De timmerman gaat zo snel mogelijk op zoek naar de gastvrouw. Die weet veel beter hoe ze met dit soort bewoners moet omgaan.

B. Timmerman begint praatje. De timmerman handelt vanuit de welkomstcultuur van het buurthuis. Hij legt zijn hamer neer en zegt tegen de man: “Wat leuk dat je komt kijken. Ik wilde net even een koffiepauze houden. Wil je ook wat drinken?”

5. De kring groter maken

Je wilt met andere vrijwilligers van je buurthuis zorgen dat de kring van mensen die elkaar in de wijk kunnen ontmoeten groter wordt. Hoe ga je als team van vrijwilligers te werk?

A. Adresboeken naast elkaar leggen. We leggen al onze adresboeken naast elkaar met het plan om zoveel mogelijk sociale contacten te benaderen. De bal gaat dan vanzelf rollen.

B. Tegemoet komen aan de 6 geluksfactoren. We vragen ons als team af hoe we als buurthuis tegemoet kunnen komen aan de 6 belangrijkste geluksfactoren voor de mens:

  1. Je gekend, gezien en gehoord voelen
  2. Erbij horen
  3. Van betekenis zijn
  4. Tot je recht komen
  5. Sociale contacten
  6. Samen dingen doen

Puntentelling

Tel voor de uitslag het aantal punten op

Vraag 1: a = 0 punten – b = 1 punt
Vraag 2: a = 0 punten – b = 1 punt
Vraag 3: a = 0 punten – b = 1 punt
Vraag 4: a = 0 punten – b = 1 punt
Vraag 5: a = 0 punten – b = 1 punt

De uitslag

Heb je 5 punten? Dan wordt jouw buurtinitiatief vast een groot succes. Vergeet niet om ervoor zorgen dat mensen zich blijvend welkom voelen. Je wilt natuurlijk graag dat bewoners na een eerste verkennend bezoek blijven terugkomen. Zit je score onder de 5 punten? Ga dan aan de slag met je welkomstcultuur. Op onze website vind je voldoende uitleg en tips.

Gerelateerd