Woon je in de Groningse Korrewegwijk of De Hoogte? Grote kans dat het team van Goeiebuurt op een dag bij je aanbelt. Met zo’n tien buurtbewoners gaan ze elke dag langs de deuren, straat voor straat. Of ze staan bij hun koffiekar, om te vragen hoe het gaat met hun buurtgenoten. In een ABCD-training van LSA werden ze geïnspireerd om hun vragen net wat anders te stellen.
De twee wijken waar Goeiebuurt actief is, hebben soms last van een negatieve beeldvorming, zegt teamleider Lily Lanser. En daarmee doe je de bewoners tekort, zegt ze: “Wij proberen er altijd achter te komen waar de energie van de ander zit. Daarom gaan we als bewoners de wijk in, zonder agenda, protocollen, of opdracht van de gemeente. We voeren gesprekken van buur van buur. Hoe woon je hier? Zijn er dingen die je opvallen? Heb je zelf nog plannen?”
Omdat ze niemand over willen slaan doe ze soms wel vier maanden over een straat. Maar dan weten ze wel wat iedereen bezig houdt: “Dan komt bijvoorbeeld naar boven dat iemand zich eenzaam voelt of zelf de hond niet meer uit kan laten door ziekte.
Maar ook dat de boomspiegels mooier zouden kunnen. Of dat iemand de gezelligheid van vroeger mist. Wij kennen hier de weg en vertellen dan waar je kunt klaverjassen in de buurt, of sporten. En dat er appgroepen zijn, zoals ‘Buren voor Buren’ en ‘Hulp bij Huisdieren’. Daar zitten al 250 bewoners in die graag iets doen voor een ander.”
Dat klinkt allemaal al heel erg als de aanpak Asset-Based Community Development (ABCD), ziet ook Lily: “Dat kenden we inderdaad al. Maar we zijn ook altijd bezig om te leren en goed naar onszelf te kijken. Daarom besloten we een jaar geleden een ABCD-training te volgen.
Ze gingen met het team op training, maar namen ook de professionals van Wijkvernieuwing mee: “Zo werkt iedereen vanuit dezelfde uitgangspunten en maken we samen de wijk saamhoriger, gezelliger en veiliger.”
LSA gelooft in ABCD om mensen samen te brengen. Lees hier meer over deze aanpak.
Wat is Asset Based Community Development?In de training kwamen ze erachter dat ze de gesprekken aan de deur anders konden aanpakken: “Voor niet iedereen is het logisch om zelf de regie te pakken. Wij hadden dan nogal eens de neiging om mensen te gaan helpen. Dat zit ook gewoon in ons DNA.
We zagen in de training dat we het ook kunnen omdraaien ,dus: ‘Wat kun je zelf doen?’ Wij denken dan vervolgens mee. Niet overpakken, maar het initiatief bij de ander houden -en dus ook het eigenaarschap. Daarnaast werd bevestigd dat we eigenlijk al heel veel goed deden. En dat is ook wel eens leuk om te horen!”
Goeiebuurt is lid van LSA:
GoeieBuurt