De bewoners van de Schepenstraat wilden voorkomen dat bomen gekapt werden. Ze wilden ook meer groen en meer ruimte voor ontmoetingen in een veiligere buurt en minder wateroverlast. Met een Right to Challenge maakten zij onder andere zelf een nieuw ontwerp voor de straat. Om anderen te helpen zelf gebruik te maken van het recht om uit te dagen deelden ze hun geleerde lessen en een stappenplan in een ‘Spoorboekje Right to Challenge in de Openbare Ruimte’.
Bij de inrichting van een straat wordt het snel heel technisch. Toch hebben bewoners van de Schepenstraat het hele ontwerp – en participatieproces – voor de herinrichting overgenomen. In de Schepenstraat was veel specialistische kennis aanwezig, maar die kennis kun je ook ergens anders vandaan halen. De betrokkenheid en het eigenaarschap van de straat vormen de drijvende kracht achter de challenge. Om anderen die zoiets ook willen doen op weg te helpen, hebben de bewoners uit de Schepenstraat in opdracht van de Gemeente Rotterdam een Spoorboekje Right to Challenge in de Openbare Ruimte opgesteld.
In het een spoorboekje wordt een stappenplan voor een challenge beschreven. Er staat precies in wat een challenge inhoudt. En waarmee je als bewoners rekening moet houden. Zowel de betrokken ambtenaren als de bewoners delen hun ervaringen en tips. Zij hebben dit boekje samengesteld voor bewoners en gemeenten die met right to challenge aan de slag willen gaan in de openbare ruimte.