• Tips

3 tips om de buurt betrokken te houden bij de energietransitie

Hier lees je drie tips uit de praktijk die laten zien hoe je bewoners kunt betrekken bij de verduurzaming van de wijk. Ook als zo’n proces lang duurt.

1. Ieder op eigen manier betrokken

Het is belangrijk om met alle betrokken partijen afspraken te maken over ieders rol en de taken die daarbij horen. Een aantal mensen zullen op regelmatige basis moeten samenkomen in een werkgroep of kernteam. Zij zorgen ervoor dat alle partijen goed blijven samenwerken. Maar niet iedereen in de buurt hoeft en wil in het kernteam. Sommigen vinden het veel leuker om inhoudelijk mee te denken of juist om de buurt te bevragen of flyers rond te brengen. Je hebt ook mensen die het project wel steunen, maar geen tijd hebben om grote taken op te pakken. Houd oog voor al die soorten betrokken bewoners bij het proces en de manier van communicatie die nodig is.

2. Zet een stip op de horizon en maak het concreet

Waar werken jullie naartoe? Maak een gezamenlijke ambitie. Stippel vervolgens de route uit in kleine en concrete stappen uit. Laat zien hoe het proces kan verlopen. Dat geeft houvast om samenwerking te starten én vol te houden. Stap voor stap. Bijkomend voordeel is dat samenwerken aan iets concreets bijdraagt aan samenwerking die nodig is voor de grotere ambitie. Het helpt ook als elke concrete stap wordt afgesloten met een resultaat of nieuwe afspraak. Zo verdeel je de route in kleine tussendoelen. Dat houd mensen langer gemotiveerd.

3. Doe de rups

Een proces met veel betrokkenheid in de buurt maakt vaak een beweging als een rups. Het proces beweegt van klein (bijvoorbeeld het kernteam ) naar groot (activiteit met de buurt ) naar klein (kernteam gebuikt input uit de buurt) naar groot (activiteit met de buurt), enzovoort. Als je zorgt voor die beweging bouw je aanhaakmomenten voor zoveel mogelijk mensen. En elk moment dat er een concrete stap wordt afgesloten is dat reden voor een feestje!

Gerelateerd