• Tips

Hoe ga je om met argwaan?

We zien regelmatig dat bewonersinitiatieven moeite hebben met argwaan en wantrouwen van buurtgenoten rondom het thema verduurzamen. Het kan lonen soms iets extra te investeren om deze argwaan weg te nemen.

Hieronder wat tips om jullie op weg te helpen!

  • Tip 1: Wees je bewust dat veel mensen met meer argwaan en wantrouwen in het leven staan. En dat daar vast een gegronde reden voor is. Vat een afwijzing niet direct persoonlijk op.
  • Tip 2: Ben je ervan bewust, dat verschillende referentiekaders maken dat mensen elkaar soms niet ‘verstaan’. Gedrag van mensen heeft een achtergrond die mogelijk voor jou niet herkenbaar is. Ga niet overtuigen en de ander mee willen nemen in ‘jouw agenda’. Maar luister, neem de tijd, investeer in de relatie en in vertrouwen. Laat OMA thuis (Oordeel – Mening – Advies) en gebruik NIVEA (Niet Invullen Voor Een Ander).
  • Tip 3: Ben je bewust van het feit dat veel mensen die te maken hebben (gehad) met bestaansonzekerheid, de ervaring hebben dat de kansen die er zijn er niet voor hen zijn. Dat hun mening er niet toe doet en dat er altijd over hun hoofd wordt besloten. Bovendien veroorzaakt bestaansonzekerheid een continue stress in het leven, die invloed heeft op het vermogen om open te staan en om ‘verstandige keuzes’ te maken.
  • Tip 4: De belofte van subsidies, toeslagen of ‘geld besparen’ is voor veel mensen al reden tot argwaan en afwijzing. Financiële voordelen komen vaak niet terecht bij de mensen die ze het hardst kunnen gebruiken. Wees heel eerlijk. Zet zo mogelijk in op regelingen die direct maandelijks de opbrengst terug laat zien.
  • Tip 5: Zoek een sleutelfiguur. Mogelijk dat een buurtbewoner die uit eigen ervaring de argwaan en het wij-jullie gevoel kent, wel in staat is om in gesprek te komen en als rolmodel kan optreden.
  • Tip 6: Gemeenten, woningcorporaties en andere instanties werken in toenemende mate met sleutelfiguren en ervaringswerkers om beter contact met en begrip voor mensen te krijgen die bekend staan als ‘moeilijk te bereiken’. Check of jouw gemeente of woningcorporatie ervaringswerkers in dienst heeft. Er zijn organisaties die dit ondersteunen, zoals de Alliantie Inclusieve Energietransitie voor mensen met een migratie- en vluchtelingenachtergrond en Sterk uit Armoede voor mensen met ervaring in (generatie)armoede en sociale uitsluiting.
  • Tip 7: Respecteer de mening van een ander. Niet iedereen wil nou eenmaal bereikt en betrokken worden.