Om samen met je buurt te verduurzamen is geld nodig. Natuurlijk probeer je de kosten van de gezamenlijke verduurzamingsmaatregelen volledig te dekken. Maar waar kun je als bewonerscollectief terecht met je financieringsvraagstuk en waar begin je? Hieronder lees je van welke financiële constructies je als energiecollectief gebruik kunt maken en in welke volgorde je deze kunt onderzoeken.
Er zijn verschillende regelingen en subsidies waar je als bewonerscollectief gebruik van kan maken bij het verduurzamen van jullie woningen. Vaak is een combinatie van financieringsvormen nodig om alle kosten te dekken. Zie je door de bomen het bos niet meer en weet je niet waar je moet beginnen? Hieronder hebben we een routekaart voor je uitgestippeld. Start rechtsonder.
Voor je aan de zoektocht naar de financiering begint, is het belangrijk eerst te bepalen welke maatregelen jullie willen nemen. Wanneer dat helder is, kunnen jullie offertes gaan aanvragen en een financieel plan opstellen. Houd daarbij ook rekening met eventuele extra kosten die komen kijken bij de uitvoering.
Nu jullie weten wat er te doen staat, kan er een planning gemaakt worden. Zo kun je hierin ook de aanvraagtijd voor een eventuele vergunning in meenemen, de beschikbaarheid van aannemers en de beoordelingstijd van subsidies. Sommige subsidies of leningen vraag je vooraf aan, andere juist weer achteraf.
Zeg je verduurzamen, dan zeg je subsidies. Niet zo gek; de overheid wil energiebesparing stimuleren en bewoners kunnen daarom subsidie aanvragen om hun woning te isoleren en verduurzamen. Voor het collectief verduurzamen van woningen kunnen jullie als bewoners aanspraak maken op diverse lokale, provinciale of regionale en landelijke regelingen en subsidies. Kijk voor een actueel overzicht van lokale, regionale en landelijke subsidies op de Energiesubsidiewijzer van Verbeterjehuis. Je kunt hier op woonplaats zoeken naar de actuele regelingen en subsidies voor zowel huurders, eigenaren als VvE’s.
Een alternatieve, maar veelvoorkomende vorm van financiering is crowdfunding. Hierbij haal je geld op bij mensen die betrokken zijn bij je initiatief of sympathie hebben voor jullie project. De betrokkenheid die je hiermee genereert, is een groot voordeel en laat ook zien hoeveel draagkracht het project heeft.
Op zoek naar extra financiering naast de landelijke of lokale subsidieregelingen? Kijk dan eens of er fondsen zijn die jullie initiatief kunnen ondersteunen. Vooral ook interessant bij grotere collectieve projecten waar je als buurtbewoners gezamenlijk gebruik van maakt. Zo zijn er bijvoorbeeld het Postcodeloterij Buurtfonds, Stichting DOEN en voor energiecollectieven die lid zijn van de Rabobank het landelijke Rabofonds. Ook lokaal en regionaal zijn er veel fondsen die eenmalig een bedrag uitkeren. Op fondsenwervingonline.nl vind je meer informatie.
Voor het verduurzamen van woningen zijn er ook speciale leningen, vaak met een extra lage rente. Bijvoorbeeld bij het Nationaal Warmtefonds kunnen bewoners en VvE’s op een laagdrempelige wijze een lening aanvragen om energiebesparende kosten te dekken. Voor mensen met een laag inkomen hebben zij ook leningen tegen 0% rente. Daarnaast bieden sommige gemeenten en ‘groene’ banken ook speciale duurzaamheidsleningen
Wanneer jullie alles hebben onderzocht, geschikte financiering hebben gevonden en een keuze hebben gemaakt voor een partij voor de realisatie, kunnen jullie overgaan tot het geven van de opdracht. En, vergeet ook niet om successen met elkaar te vieren!
Tot slot geven we je nog een aantal tips vanuit onze Buurtenergie community:
Zijn jullie al deelnemer van ons programma Buurtenergie? Dan kunnen jullie ook gebruik maken van extra financiële expertise om jullie proces verder te brengen via het Lerend Netwerk. Neem hiervoor contact op met Carla via de contactgegevens bovenaan deze pagina.