Jullie zijn lekker bezig met alle voorbereidingen voor het verduurzamen van de huizen in de straat, wijk of buurt. Maar dan blijkt opeens dat er een vergunning nodig is. En de aanvraag daarvan kost ook de nodige tijd, tijd waar jullie in de planning rekening mee moeten houden. Doe daarom al in een vroeg stadium een goede vergunningen check!
Sommige isolatiemaatregelen hebben invloed op het aanzicht of het volume van de woning. Dakisolatie aan de buitenkant of nieuwe kozijnen met een andere indeling of detaillering. In dat geval heb je een omgevingsvergunning nodig om de maatregel te kunnen uitvoeren. Zonder vergunning kan je een bouwstop riskeren.
Hieronder een handig stappenplan om te doorlopen en er zo achter te komen of en welke vergunningen jullie nodig hebben.
Zoek eerst uit of de woning onder enige vorm van bescherming staat. Dat kan een monumentstatus zijn, maar de woning kan ook binnen beschermd stads- of dorpsgezicht staan of als karakteristiek pand gekenmerkt zijn. Voor een beschermd gebouw gelden strengere regels. Bij een rijks- of gemeentelijk monument moet altijd, bij elke maatregel binnen óf buiten, een vergunning aangevraagd worden. Rijksmonumenten staan vermeld in het monumentenregister. Voor andere soorten van bescherming kan je je gemeente raadplegen.
Ook als je woning geen beschermde status heeft, moet je in bepaalde gevallen een vergunning aanvragen. Bijvoorbeeld wanneer het uiterlijk van je woning veranderd aan een zijde die uitkijkt op een openbare weg of vaarwater. Met een vergunningscheck bij het online omgevingsloket kun je bepalen of een vergunning nodig is. Hiervoor heb je je DigiD nodig. Je kunt naar werkzaamheden zoeken en krijgt verschillende opties voorgesteld. Neem de tijd en kijk goed naar alle opties. Er is bijvoorbeeld de optie ‘nieuw kozijn plaatsen of vervangen’ als je nieuwe kozijnen met triple glas wilt plaatsen. Maar ook ‘Bouwwerk onderhouden’, waar het vervangen van een draaiend raampje of het plaatsen van HR++ valt. Kijk dus goed welke omschrijving het beste past bij wat je wilt gaan doen.
Het je een of meerdere maatregelen gekozen die je wilt checken, dan krijg je ook vragen gesteld die wellicht niets met jouw situatie te maken hebben. Zo kan je bijvoorbeeld gevraagd worden of je stoffen wilt lozen op oppervlaktewater. Kijk goed wat voor jouw van toepassing is. Er wordt soms ook gevraagd of recentelijk een Fauna & Flora onderzoek gedaan is. Vleermuizen zitten graag in spouwmuren en gierzwaluwen of mussen onder oude dakpannen. Met de Beschermde SoortenIndicator (BeSI) kun je kijken of er op jouw locatie beschermde dieren te verwachten zijn. De gemeente kan vervolgens een Quickscan Fauna & Flora vragen of eisen dat het werk buiten het broedseizoen uitgevoerd wordt.
Kom je er zelf niet uit? Er zijn ook speciale bureaus die de check tegen vergoeding voor je kunnen doen. Maar je kunt ook een architect of bouwkundige vragen. Heb je een vergunning nodig, dan heb je deze toch ook nodig. Houd rekening met de tijd die een architect nodig heeft om alle stukken voor je op te maken en de doorlooptijd van de vergunning. Bedenk ook dat er eventueel kosten voor de architect en leges voor de vergunning bijkomen. Als je die van te voren in je financieel plan meeneemt, kom je later niet voor verrassingen te staan.