De omgevingswet. In 2024 wordt de wet na meerdere keren uitstel dan toch echt ingevoerd. Waarom deze wet voor actieve bewoners van belang is en welke termen je moet kennen leggen we uit in dit artikel. Ook laten we kennis maken met de praatplaat die we enkele jaren geleden ontwikkelden, maar nog steeds actueel is.
Als actieve bewoner probeer je invloed te hebben op je eigen leefomgeving. Vaak is dat in de vorm van activiteiten. Veel actieve bewoners maken ook plannen voor inrichting van de openbare ruimte. Bijvoorbeeld de realisatie van een speeltuin, ontmoetingsplek buiten of de bouw van een nieuwe ontmoetingsplek. Daar zijn vergunningen voor nodig. Dit soort activiteiten vallen straks allemaal onder de omgevingswet. Naast eigen initiatieven heb je vaker te maken met plannen van anderen. De gemeente die een weg aanlegt, een woningcorporatie die woningen bouwt of bedrijven die uitbreiden. In de nieuwe omgevingswet is bepaald dat bij dit soort plannen ook de omgeving betrokken moet worden. Dat betekent ook dat je plannen van anderen mee vorm kunt geven. Een mooie kans voor actieve bewoners.
De Omgevingswet bundelt en moderniseert in één wet alle bestaande wetten voor de leefomgeving. De bedoeling van de Omgevingswet is dat er in samenhang gekeken wordt naar wat er kan en mag. Dat regels op het gebied van leefbaarheid eenvoudiger en overzichtelijker worden. En dat overheden in samenwerking met de samenleving beleid maken, uitvoeren en evalueren. De omgevingswet heeft als doel om de leefomgeving te beschermen en te verbeteren. Een goed uitgangspunt waar actieve bewoners vaak een bijdrage aan leveren.
In de nieuwe omgevingswet verandert inspraak achteraf in meespraak vooraf. Kortom: er komt meer ruimte voor initiatieven en lokaal maatwerk. Maar dat gaat niet vanzelf! Je zult alerter moeten zijn en je plek aan tafel soms moeten claimen. Je voelsprieten in de buurt moeten nog wat scherper worden afgesteld. Om te weten wanneer je kunt vragen om een plek aan tafel is het handig om een paar begrippen te kennen.
In het omgevingsplan staan regels over activiteiten en onder welke voorwaarden deze
op een locatie toegestaan zijn. Dit is juridisch bindend en het komt in de plaats van het bestemmingsplan. Per gemeente is er 1 omgevingsplan.
De omgevingsvisie is een strategische visie voor de lange termijn voor de gehele fysieke leefomgeving. Het Rijk, de provincie en de gemeente maken elk hun eigen omgevingsvisie. Een omgevingsvisie gaat onder andere in op de samenhang tussen ruimte, water, milieu, natuur, landschap, verkeer en vervoer, infrastructuur en cultureel erfgoed. Het geeft vooral voornemens en plannen aan. Het is niet een document dat juridisch bindend is. Het omgevingsplan is dat wel.
In een programma geven overheden uitwerking aan het te voeren beleid. Of nemen ze maatregelen op om te voldoen aan een omgevingswaarde. Ook kunnen ze maatregelen opnemen om te voldoen aan een doelstelling voor de fysieke leefomgeving. Een programma kan gelden voor een gebied of een bepaalde sector en het kan ook samen met andere bestuursorganen worden vastgesteld.
Alle gemeenten met gebouwde of aangelegde rijksmonumenten moeten zoals gezegd een gemeentelijke adviescommissie instellen, die minimaal adviseert over aanvragen voor een omgevingsvergunning voor een rijksmonumentenactiviteit met betrekking tot een monument. De gemeenteraad kan daarnaast aangeven bij welke activiteiten die in het omgevingsplan worden genoemd, advies gevraagd
moet worden. Bijvoorbeeld dat het bouwen moet voldoen aan de regels over het uiterlijk van bouwwerken. De gemeenteraad kan in het in het omgevingsplan bepalen bij welke categorieën bouwwerken of in welke gebieden het vragen van advies aan de commissie verplicht is. Het college van burgemeester en wethouders kan ook op eigen initiatief advies vragen over activiteiten of over beleid voor de kwaliteit van de fysieke leefomgeving.
In alle gemeenten in Nederland moeten nieuwe manieren van samenwerken ontstaan. De wil is er bij alle partijen. Maar het vraagt ook het een en ander. De afgelopen jaren werd er al volop geëxperimenteerd met de nieuwe manier van werken die nodig is als de omgevingswet is ingevoerd. 5 ervaringen om van te leren.
We maakten een praatplaat die nog dieper ingaat op bovenstaande vijf punten met concrete handvatten voor stappen die je kunt zetten.
Download de praatplaat