Het Wageningse buurtbedrijf NuDe Toekomst is echt van, voor en door bewoners. Het eerste idee ontstond toen er in de wijk veel ging veranderen. Buurtbewoners stelden zichzelf de vraag: hoe kunnen we bewoners daar meer bij betrekken? Hoe kunnen we bewoners eigenaarschap geven van hun eigen leefomgeving? Zo hebben ze nu een eigen klusbedrijf, eigen groen bedrijf en hub voeding en gezondheid. De hub voeding en gezondheid voert maatschappelijke opdrachten uit op het gebied van voeding en gezondheid.
Moestuinbakken
Om bewoners te verbinden en meer bewust te maken van gezonde voeding staan er sinds 1,5 jaar moestuinbakken naast een speeltuintje in de buurt.
Klusbedrijf
De vrijwilligers van het klusbedrijf komen ook bij buurtbewoners thuis. Dat zit zo. Als een aannemer bij woningen van de woningcorporatie groot onderhoud komt uitvoeren, krijgen bewoners 5 Nude punten. Die kunnen ze inzetten voor een nieuwe pannenset of om een middag te gaan zwemmen om de overlast even te ontwijken. Maar met de Nude punten kan ook het buurtbedrijf ingeschakeld worden. Een klusexpert komt dan met vrijwilligers bijvoorbeeld gordijnrails ophangen of een vloertje leggen. Zo leren de vrijwilligers naast nieuwe dingen, ook meer buurtbewoners kennen. Mensen vinden het ook heel leuk als vrijwilligers van het buurtbedrijf een klus komen doen. Na die eerste ontmoeting herkennen ze elkaar op straat. Dat werkt heel verbindend. Recent mocht het klusbedrijf de bewegwijzering aanelggen van een sport traject in de buurt, in samenwerking met de lokale sportdienst.
Groen en schoonmaken
Een andere tak van het buurtbedrijf is het groenbedrijf. Dit is nog in ontwikkeling, er zijn mooie kansen om ook deze tak op te zetten. Ook schoonmaak van openbare ruimtes wordt nu bij wijze van experiment uitgevoerd door buurtbewoners. Een aantal portieken wordt door bewoners zelf gepoetst in plaats van door een bedrijf. Dat leidt tot meer verbondenheid, sociale controle en mensen nemen eigenaarschap over leefomgeving.