Stichting Lokaal wil bouwen aan een inclusieve samenleving door het creëren en ondersteunen van levendige, gastvrije ontmoetingsplekken, waar buurtbewoners van alle leeftijden en achtergronden aan mee kunnen doen en van waarde kunnen zijn.
Wijkcentrum Waterkracht is zo’n ontmoetingsplek, waar bewoners elkaar ontmoeten en er van alles wordt georganiseerd voor en door de buurt. Is het een huiskamer? Is het een buurthuis? Is het een restaurant? Het is alles-in-1. Of je nou af en toe je buren wilt ontmoeten, een potje kaarten of sjoelen, een film kijken, even lunchen na je boodschappen, een spelletjesmiddag bijwonen, of een bijeenkomst van je vereniging houden. Het kan allemaal! Heb je geen geld, maar wil je toch even de deur uit? Een glaasje water kost niks. Kom gerust een uurtje lezen op de bank, met je eigen boek of krantje, of een boek uit de ruilboekenkast. Kun je het missen, doneer dan een uitgestelde koffie of lunch voor een ander, zodat wie het hard nodig heeft gratis terecht kan.
Naast bewonersorganisatie – vanwege de meer dan 40 vrijwilligers – profileert Stichting Lokaal zich ook als welzijnsorganisatie en sociale onderneming. Wijkcentrum Waterkracht is centraal gelegen in een multiculturele wijk, waar veel verschillende groepen naast maar gescheiden van elkaar leven. St. Lokaal ziet het als belangrijke taak te voorkomen dat de ene groep bewoners de andere gaat ‘verdringen’, om zo te blijven bouwen aan een inclusieve samenleving. Zo vind je in Waterkracht niet één grote stamtafel die ‘geclaimd’ kan worden door één groepje vaste bezoekers. Meerdere grote tafels, stimuleren dat verschillende groepjes bewoners zich tegelijkertijd ‘eigenaar’ van Waterkracht kunnen voelen.
Inmiddels heeft St. Lokaal een 2e locatie geopend in het Elisabeth. Gevestigd in een wooncomplex voor 55plussers, aan de rand van het centrum van Zutphen, is de context en omgeving heel anders dan in Waterkracht. De doelstelling en uitdaging blijven hetzelfde.
“De uitdaging voor ons team is om een gastvrije sfeer te creëren waarin de verschillende wijkbewoners gelijkwaardig bouwen aan een fijne ontmoetingsplek waar alle bezoekers zich veilig en vrij voelen. Om zichzelf te zijn, om mee te doen, om te ontdekken en te ontwikkelen.”