Zorgvrijstaat wil bewoners van Rotterdam West organiseren in het zorgen voor elkaar. In de overtuiging dat de sleutel tot verandering in zorg en welzijn in handen ligt bij mensen zelf, ontwikkelt Zorgvrijstaat instrumenten en voorzieningen ten behoeve van een zorgzame wijk.
Dit doet Zorgvrijstaat samen met bewoners en (met hulp van) professionals en mét inzet van ieders talent, kennis en kracht, zonder groepen mensen uit te sluiten.
Zelfredzaamheid
De Zorgvrijstaat heeft haar wortels in Rotterdam West dat bestaat uit dichtbevolkte stadswijken waar ook kwetsbare mensen wonen. Zij worden door ingrijpende veranderingen in de zorg geconfronteerd met zelfredzaamheid: ouderen wonen langer zelfstandig thuis, evenals mensen met psychiatrische levensopgaven. De bevolking vergrijst, armoede en schulden zijn diep verankerd in het alledaagse leven. Sommige mensen gaan gebukt onder eenzaamheid of verdwijnen in de anonimiteit.
Samen-redzaamheid
Ondanks zorgen zien wij ook kansen. Wij geloven in samen-redzaamheid: veel mensen zorgen van nature al voor elkaar, maar wat als je deze zorg gaat bundelen en voor meer mensen beschikbaar maakt? Wat als je informele hulp en steun zichtbaar maakt en werkt aan stevige netwerken rondom bewoners? Zo kunnen meer mensen met elkaar en voor elkaar zorgen. Wij maken gebruik van ieders talent, kennis en kracht. En zo nodig betrekken we professionals en experts.