Van inventaris tot vrijwilligers. Bewonersinitiatieven hebben te maken met uiteenlopende zaken die verzekerd kunnen of moeten worden. Maar welke verzekeringen móet je afsluiten als buurthuis? En tot welke bedragen wil je verzekerd zijn? Op welke premies moet je rekenen? We geven hier een overzicht.
Belangrijk is allereerst dat verzekeringen worden afgesloten bij een vertrouwd adres. Bij een bemiddelaar die de tijd voor je neemt en bereid is samen te zoeken naar de juiste oplossingen tegen betaalbare premies. Ook bij een betrouwbaar bemiddelaar is het verstandig om zaken zelf te blijven volgen, het blijft immers de eigen verantwoordelijkheid van het bestuur.
Omdat organisaties onderling sterk verschillen is er geen standaard checklist van noodzakelijke verzekeringen. Van sommige risico’s is het volstrekt duidelijk dat die niet verzekerd hoeven te worden. Bijvoorbeeld als het gebouw niet in eigendom is of als niet met vrijwilligers wordt gewerkt. Dan is een opstalverzekering en vrijwilligersverzekering niet nodig. Van andere risico’s, bijvoorbeeld die van bestuurlijke aansprakelijkheid, is niet zo maar te zeggen of die wel of geen verzekering nodig hebben. Afhankelijk van jouw situatie en een inschatting van de risico’s zijn de meest voorkomende verzekeringen voor een accommodatie in drie groepen in te delen.
Het bestuur van een wijkaccommodatie moet voor een goede verzekering van de bezittingen zorgen. Krijg je een exploitatiesubsidie? Dan is dit meestal een voorwaarde. Er zijn diverse verzekeringen op dit gebied:
Onder aansprakelijkheidsverzekeringen rekenen we de wettelijke aansprakelijkheid en bestuurdersaansprakelijkheid.
Heeft je buurthuis eigen personeel in dienst, dan heb je een verzekeringsplicht. Daarnaast zijn er verzekeringen die uitsluitend voortvloeien uit een goed en verantwoord werkgeverschap. Tot de wettelijk verplichte (werknemersverzekeringen) behoren de:
De pensioenverzekering neemt een aparte plaats in. Afhankelijk van de sector waartoe de wijkaccommodatie wordt gerekend kan een CAO van toepassing zijn. Is de CAO Welzijn of de CAO van de Horeca van toepassing? Dan is ook een pensioenplicht geregeld.
Veel gemeenten hebben een verzekeringspakket bij de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) afgesloten. In principe zijn daarmee alle vrijwilligers in die gemeente verzekerd en daaronder valt ook een bestuursaansprakelijkheidsverzekering. Je hoeft je daar als bewonersinitiatief niet speciaal voor aan te melden. Zoek op de website van jouw gemeente op ‘vrijwilligersverzekering’ om na te gaan of je verzekerd bent via de gemeente. De plaats waar het vrijwilligerswerk plaatsvindt is hierbij leidend en niet waar de vrijwilliger woont. Zorg dus wel dat je het bij de goede gemeente checkt.
Verzekeren moeten we alleen die risico’s die we zelf niet kunnen of willen dragen. Een goede afweging van het verzekeringspakket kan alleen in samenwerking met een deskundige die tijd wil investeren om tot goede besluiten te komen. Om niet voor verrassingen te komen staan is het van belang om tenminste één maal per jaar het verzekeringspakket te evalueren en te agenderen voor een bestuursoverleg.