Ook met filmpjes kun je als initiatief je waarde laten zien. In Amsterdam Zuidoost heeft het project Zero Waste een aantal filmpjes gemaakt die dienen als verantwoording richting gemeente, subsidieverstrekkers en buurtbewoners. Nies Medema van Jonge Sla had er succes mee en vertelt erover.
Zero Waste is een programma dat buurtbewoners in Amsterdam Zuidoost bewuster wil maken van verspilling, recycling en scheiding van afval. Ze spraken af met de gemeente (in dit geval een samenwerkingspartner en financier) dat ze in plaats van een verantwoording op papier, een filmpje mochten aanleveren waarin ze laten zien wat ze doen en wat de resultaten zijn. In drie filmpjes wordt duidelijk wat er is gedaan met de subsidie, wat de concrete resultaten zijn en hoe dat proces is verlopen.
Film 1 – Samenwerkingspartners en initiatiefnemers
In film 1 zijn samenwerkingspartners en initiatiefnemers in beeld gebracht. Ze leggen daarin uit wat de doelen van het project zijn, wie betrokken zijn en wat ze hopen te bereiken in een jaar tijd. Tussendoor tonen ze een aantal sheets met wat cijfers als onderbouwing.
Film 2 – Tussentijdse resultaten
In filmpje 2 is halverwege het programma gefilmd wat de tussentijdse resultaten zijn maar ook welke veranderingen zijn doorgevoerd ten opzichte van de plannen.
Film 3 – Cijfers en resultaten
In filmpje 3 zijn de cijfers en resultaten zichtbaar gemaakt via interviewtjes met bewoners en andere betrokkenen. Ook zijn locaties, fysieke opbrengsten en communicatie uitingen gefilmd.
In overleg met de gemeente is een juridische paragraaf opgesteld waarin staat dat dit specifieke bewonersinitiatief zich mag verantwoorden door middel van een video. Deze paragraaf kan standaard toegevoegd worden aan beschikkingen. Daarmee is het een belangrijk middel om bezwaren weg te nemen.
Groot voordeel van deze manier van verantwoorden is dat ook initiatiefnemers die niet zo goed met de pen zijn, toch kort en krachtig kunnen laten zien wat de resultaten zijn. Maar ook voor fondsen en subsidieverstrekkers kan het een verademing zijn om in een paar minuten te zien wat er gedaan is met het geld. En bovendien zeggen beelden vaak veel meer dan een stuk tekst.
Bijkomend voordeel is dat je de filmpjes ook kan gebruiken als promotiemateriaal op je social media. Je kan snel laten zien waar je initiatief over gaat, wie er mee doen en wat je hebt bereikt. Ook je buurtbewoners krijgen zo een beter beeld van wat je ideeën zijn en stappen misschien wel sneller in om mee te doen.
Een goede voorbereiding is het halve werk. Zorg daarom dat je vóór je begint met filmen over een aantal zaken goed nadenkt. Filmen kost niet per se minder tijd dan je verantwoording op een andere manier laten zien. Het kan bovendien duurder zijn als je het filmen door anderen laat doen. Het helpt om de gemeente of andere stakeholders al aan het begin te laten meedenken over de voordelen en nadelen van filmen. Bedenk samen wat er opgeleverd moet worden, wat mogelijke bezwaren kunnen zijn, waar film wel geschikt voor is en waar niet voor, welke toegevoegde waarde beeldmateriaal kan hebben, etc. Zo creëer je draagvlak in het beginstadium en hoef je niemand te overtuigen.
Enthousiast? We geven je hier nog een aantal tips voor als je echt aan de slag gaat met filmen: