• Tips

Tien manieren om je buurthuis te presenteren bij de verkiezingen

Je buurthuis is stemlokaal voor de verkiezingen. En dat is interessant. In Nederland stemmen we voor de gemeente, Provinciale Staten en Waterschappen, de Tweede Kamer en ook voor Europa. We geven tien tips voor activiteiten rondom de stembus.

De verkiezingen zijn een uitgelezen kans om je accommodatie te presenteren aan mensen die normaal niet bij je over de drempel komen en om erachter te komen wat er speelt in jouw buurt. En natuurlijk om aandacht te besteden aan de verkiezingen zelf. Doe je voordeel met onze tien tips.

1. Organiseer informatiebijeenkomsten

Veel Nederlanders weten niet wat de politiek (vooral bij provincies en waterschappen) doet en waarom je ze op ze moet stemmen.. Organiseer daarom vooraf aan de verkiezingen een bijeenkomst om mensen te informeren over het hoe en waarom van verkiezingen.
ProDemos organiseert gratis (!) zulke informatieavonden, aangepast aan het niveau van de deelnemers. De organisatie combineert leren met vermaak, door bezoekers mee te laten doen aan een quiz, spel of een interactieve presentatie.

2. Organiseer een debatavond

Organiseer een debatavond waarop de belangrijkste partijen in de verkiezingen hun standpunten kunnen laten horen. Geef politici een podium en laat bezoekers bijvoorbeeld meediscussiëren. De verkiezingen worden op deze manier een stuk tastbaarder voor bewoners en lokale onderwerpen komen ter sprake, terwijl jij je als buurthuis tegelijkertijd op de kaart zet van de politiek.

3. Laat je buurthuis zien

Als je buurthuis is aangewezen als stemlokaal, komen er op de verkiezingsdag mensen binnen die normaal misschien nooit binnen zouden stappen. Daarom is deze dag een perfecte mogelijkheid om eens te zeggen: kijk, dit is wat we doen! Zorg dat de koffie klaarstaat, leid bezoekers rond, vertel iets over je activiteitenprogramma, laat vrijwilligers activiteiten demonstreren en grijp de kans aan om nieuwe vrijwilligers te werven. Zo maak je de verkiezingsdag ook echt een leuke dag en geef je aandacht aan de positieve bijdrage die je accommodatie levert aan de directe omgeving.

4. Tijd voor een behoeftepeiling

Als je buurthuis als stemlokaal is aangewezen, vormen de verkiezingen misschien wel het hoogtepunt qua drukte van het jaar. Maak er goed gebruik van om te achterhalen wat er speelt onder bewoners. Laat mensen bijvoorbeeld een buurtenquête invullen. Op basis daarvan kun je dan weer invulling geven aan je activiteiten.

5. Samen live de verkiezingsuitslag volgen

Het spannendste moment van elke verkiezing, is natuurlijk de bekendmaking van de winnaar. wie is de winnaar Op televisie wordt live uitgebreid aandacht besteed aan de uitslagen. Zet één of meerdere schermen neer en je creëert een plek waar mensen samen zien of hun stem ook een stem op de meerderheid blijkt. Zo profileer je je andermaal als plek waar iets gebeurt en geef je een mooie afsluiting aan het traject naar de verkiezingen.

6. Vrijwilligers werven

Vrijwilligers zijn het kloppend hart van je buurthuis. Ze kennen de buurt, ze zorgen dat de deuren op tijd opengaan en weer op slot, ze beantwoorden vragen van bezoekers en de koffiekan blijft akelig koud zonder hun inzet. Het is voor buurthuizen daarom zaak om voldoende vrijwilligers te hebben.
Om te vissen in een nieuwe vijver gebruik je de verkiezingen om bezoekers erop te wijzen dat je best nog een helpende hand kunt gebruiken! Frisse krachten en ideeën zijn altijd welkom.

7. Samen een tv-debat volgen

De nieuwe Statenleden kiezen in mei een nieuwe Eerste Kamer, wat de verkiezingen Provinciale Staten extra belangrijk maakt. Reden temeer om goed te luisteren naar wat de landelijke politici te vertellen hebben, bijvoorbeeld in de verschillende debatten die op publieke en commerciële omroep worden uitgezonden in de aanloop naar de verkiezingen. Bewoners kunnen die debatten op hun eigen televisie volgen, maar leuker is om samen te kijken. Wie weet ontstaat er discussie en dialoog op de vloer van je buurthuis!

8. StickerStemwijzer

Met een StickerStemwijzer van ProDemos zet je bewoners aan het denken en bied je direct een podium voor discussie. Wat is het idee? De StickerStemwijzer bestaat uit drie levensgrote zeildoeken waarop de stellingen van de online stemwijzer staan afgedrukt. Bezoekers plakken groene of rode stickers om aan te geven of ze het eens of oneens zijn met de stellingen; aan het eind krijgt iedereen een persoonlijke uitslag. Hang de StickerStemwijzer op in je buurthuis en mensen raken vanzelf in discussie met elkaar over de onderwerpen die aan bod komen.

9. Discussiëren aan de koffietafel

Stemmen doe je alleen, maar om te bepalen naar wie je stem gaat is het wel zo fijn om te overleggen met je omgeving. Omdat het buurthuis een plek is waar mensen uit allerlei hoeken samenkomen, is het de perfecte plek om dat gesprek te beginnen. Nodig vaste bezoekers en bewoners uit de buurt uit om onder het genot van een kop koffie en hapjes aan te schuiven en de discussie aan te gaan.
Vraag of een van je vrijwilligers het gesprek (in)leidt en een aantal onderwerpen bedenkt om de conversatie te structureren, en zorg ervoor dat de partijprogramma’s bij de hand liggen.

10. Wijkexpositie

‘Wij zijn de huiskamer van de wijk’; het is een veelgehoorde uitspraak bij buurthuizen die zijn uitgegroeid tot middelpunt van hun omgeving. De verbinding met de buurt of wijk is groot; dikke kans dus dat je in contact staat met een of meerdere kunstenaars of fotografen uit de buurt. Vraag hen om die buurt in beeld te brengen en bied je buurthuis aan als expositieruimte. De stemmende bezoekers die normaal misschien niet binnen zouden lopen, voelen zich meteen thuis. Ze worden omringd met beelden van de plekken die zij dagelijks tegenkomen en zien: dit is echt een plek van en voor mijn buurt.

 

Gerelateerd