Het Zutphense wijkcentrum Waterkracht weet met veel vrijwilligers en een ondernemende houding te voorzien in allerlei behoeftes uit de buurt. Het is niet alleen een ontmoetingsplek voor de wijk. Het is ook een innovatief wijkcentrum waar ter plekke scholing is opgezet, een tech-lab wordt geopend en met vergaderzalen waar kunst wordt gedeeld. Opvallend is dat het wijkcentrum ook een jongere doelgroep aan zich weet te binden en zelfs een wachtlijst voor vrijwilligers heeft.
Wijkcentrum Waterkracht is er om de buurt te verbinden en te ondersteunen waar nodig. Dorine en Patricia zien dat dit goed lukt met de vele vrijwilligers en de inzichten van een diverse groep wijkbewoners. Dorine is al ruim drie jaar kwartiermaker bij Waterkracht. Patricia sloot zich tweeënhalf jaar geleden aan en is sinds twee jaar directeur. Mensen van alle leeftijden en met verschillende achtergronden voelen zich hier thuis. De grote glazen ramen, de uitnodigende woonkamer met een grote muurschildering en de verse bloemen uit eigen moestuin maken mensen nieuwsgierig. Iedereen kan naar binnen lopen voor een kop koffie. Afhankelijk van je inkomsten krijg je de koffie gratis of betaal je omdat je het kunt missen. Dan koop je een koffie, of de iets prijzigere latte macchiato. Voor jezelf of een ‘uitgestelde koffie’ voor een ander.
Om het gevoel van verbinding tussen buurtbewoners te bevorderen heeft Dorine de inrichting heel bewust aangepast. In dit buurthuis vind je meer dan één stamtafel. Het idee is dat zo niet één groep zich de ruimte toe-eigent. In de hoek zitten 4 mannen te kaarten. Jongeren spelen graag bij de voetbal- of pingpongtafel. Anderen kunnen schaken aan de schaaktafel en voor wie rustig wil werken is dat ook mogelijk.
Eenmaal binnen zie je de vrijwilligers, waaronder stagiaires. De een maakt koffie, de ander bakt een citroenkwarktaart in de keuken. Het is een leuke manier om nieuwe mensen te ontmoeten, je vaardigheden te ontwikkelen en iets bij te dragen aan je buurt. Daardoor is een grote en enthousiaste groep vrijwilligers ontstaan. Opvallend is het grote aantal jonge mensen dat zich aansluit. Met op dit moment zelfs een wachtlijst.
Kom je er niet uit met je belastingaangifte of andere moeilijke aanvragen? Bij Waterkracht denken medebewoners mee over moeilijke brieven of ingewikkelde formulieren. En ook voor het aanbieden van opleidingen draait het bewonersinitiatief de hand niet om. Toen de stap naar het ROC voor buurtbewoners te groot bleek, haalde het wijkcentrum zelf de opleiding in huis. Het ROC werd gevraagd de Entree opleiding voor volwassenen bij hen te verzorgen. De docenten geven in Waterkracht algemene vakken Nederlands, rekenen en burgerschap. Daarnaast lopen de studenten stage als opstap naar een vakopleiding, bijvoorbeeld tot fietsenmaker. Toen duidelijk werd dat het taalniveau van de opleiding voor sommigen nog te hoog lag, namen ze tijdelijk een taaldocent in huis. Deze gaf wekelijks les om de deelnemers klaar te stomen voor de opleiding.
Momenteel is een soortgelijk wijkcentrum in de binnenstad van Zutphen in ontwikkeling. Ook in dit centrum vormen de behoeftes van wijkbewoners de basis voor activiteiten. Verder wordt er een gloednieuw tech-lab geopend. Dit gebeurt met behulp van sponsoring door een lokaal fonds en het gereedschap en werkmateriaal van vrienden en bekenden uit de buurt. Nu hebben buurtbewoners een maakplaats met 3D-printer en andere toffe apparatuur tot hun beschikking.
Is het een huiskamer? Is het een buurthuis? Is het een lunch room? Wijkcentrum Waterkracht is alles-in-1. Of je nou af en toe je buren wilt ontmoeten, een potje kaarten of sjoelen, een film kijken, even lunchen na je boodschappen, een spelletjesmiddag bijwonen, een bijeenkomst van je vereniging houden, of van een lekkere koffie met taart genieten. Het kan allemaal!
Meer weten? Ga naar de ledenpagina van Wijkcentrum Waterkracht – Het Lokaal